ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

 


2. ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΝΑΒΑΙΩΝ

Γράφει ο αείμνηστος Κων. Ι. Καναβός, Δασονόμος, στο μοναδικό πόνημά του (Αθήνα 1980), ''Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΑΒΑΙΩΝ'' : <<Όπως πρέπει να γνωρίζουμε την Εθνική μας Ιστορία, έτσι και κατά κύριο λόγο πρέπει να γνωρίζουμε και την οικογενειακή μας ιστορία >>.
Από το παραπάνω βιβλίο θα γνωρίσουμε όλοι την πολλή ενδιαφέρουσα οικογενειακή μας ιστορία που συνδέεται με πολλά Εθνικά γεγονότα και γι' αυτό το λόγο, θα ενδιαφέρει πρόσωπα και εκτός του οικογενειακού μας περιβάλλοντος.
Το όνομα Κανναβός εμφανίζεται στην Ελληνική ιστορία γιά πρώτη φορά το 1203. Κοιτίς, ρίζα των Κανναβαίων υπήρξε η Κωνσταντινούπολη και μετά την άλωση πολλοί Κανναβαίοι διεσκορπίσθηκαν σε πολλά σημεία κυρίως της παλαιάς Ελλάδος, για να φύγουν την δουλεία των Τούρκων.
Στη συνέχεια και σταδιακά θα περιγράψουμε την ιστορία μας σε δύο μέρη:


ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΕΩΣ ΤΟ 1820.
('Εως το ύπουλο ξεκλήρισμα της οικογένειας Κανναβογιάννη στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας, από τον Αλή Πασά)

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ : ΑΠΟ ΤΟ 1820 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.
(Από την Περιθεώτισσα έως την Αθήνα)

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΕΩΣ ΤΟ 1820.

Οπως αρχικά αναφέραμε το όνομα Κανναβός εμφανίζεται στην Ελληνική ιστορία γιά πρώτη φορά το 1203, όταν η Κωνσταντινούπολη επολιορκείτο από τους σταυροφόρους, οι οποίοι ως γνωστόν με την πρόφαση να ελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους απο τους Σελτζούκους, λεηλάτησαν την Πόλη και συνέβαλαν όσο κανείς στην πτώση της. Τότε υπήρξε μεγάλη κρίσις κυβερνήσεως και στο σημείο αυτό ο Λαός, ο Κλήρος και η Αριστοκρατία, ομόφωνα έστεψαν στην Αγία Σοφία ως Αυτοκράτορα τον Νικόλαο Κανναβό, (28/1/1204) καθαιρέσαντες τους Αυτοκράτορες, πατέρα και γιό Δούκα. Δεν παρεβρέθηκε, όμως, σκόπιμα ο πατριάρχης Ιωάννης Καματερός. Ο νεαρός Αυτοκράτορας γενναίος μαχητής, συνέτριψε τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των Φράγκων σταυροφόρων, οχύρωσε την Αγία Σοφία, αλλά τελικά σκοτώθηκε την 5η Φεβρουαρίου από το Μούρτζουφλο, Αλέξιο Δ΄ που ανέλαβε Αυτοκράτορας μέχρι την 12η Απριλίου που οι Φράγκοι κυρίευσαν την Πόλη, με τις γνωστές συνέπειες που γνωρίζουμε από την Ιστορία.
Κοιτίς, ρίζα των Κανναβαίων λοιπόν υπήρξε η Κωνσταντινούπολη και μετά την τελική άλωση το 1453 απο τους Τούρκους, πολλοί Κανναβαίοι διεσκορπίσθηκαν σε πολλά σημεία κυρίως της παλαιάς Ελλάδος, για να αποφύγουν την δουλεία των Τούρκων.


Επόμενη Σελίδα 2
 
.