ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟ
ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

*******

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟ
ΤΟΥ AΓΙΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ

*******

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ

 

 

 

 

 

Κ Α Λ Η _ Χ Ρ Ο Ν Ι Α

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ & ΔΥΤΙΚΟΣ "ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ"Η φήμη του Αγίου Νικολάου άρχισε να διογκώνεται στο πέρασμα των αιώνων. Από το 1087 οπότε και το Ιερό σκήνωμα του Επισκόπου Μύρων Νικολάου τοποθετήθηκε σε Εκκλησία στο λιμένα Μπάρι της Ιταλίας, (όπου υπάρχει και θαυματουργεί μέχρι σήμερα) η φήμη του εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Όλοι οι χριστιανοί τον εόρταζαν ως προστάτη των ναυτικών και των παιδιών στις 6 Δεκεμβρίου, οπότε και άφησε τη τελευταία του πνοή. Η φήμη του έφθασε ακόμα και στις προτεστάντικες κοινωνίες όπως ήταν και η ολλανδική. Από τους ολλανδούς και ιταλούς αποίκους και μετανάστες επεκτάθηκε στον Νέο Κόσμο και αρχικά η φήμη του εξαπλώθηκε στη Νέα Υόρκη και αργότερα παντού στις ΗΠΑ. Μάλιστα στα τέλη του 18ου αιώνα αποτέλεσε και ένα από τα σύμβολα αντίθεσης προς την αγγλική αποικιοκρατία και τη βασιλεία.
Μέχρι τότε ο Αγιος Νικόλαος απεικονιζόταν με μαύρο ράσο και τη μακρυά γενειάδα του. Όμως τα πάντα άλλαξαν το 1860.
Τότε ο πιό σημαντικός αμερικανός σχεδιαστής γελοιογραφιών, σκίτσων ζωγράφος Τόμας Ναστ άρχισε να δίνει τη μορφή του χοντρού και αγαθού γέροντα στον Άγιο Νικόλαο, και να δημιουργεί ένα μεγάλο μύθο, ως πολίτη του Βορείου Πόλου με το σκεπτικό ότι οι περισσότεροι μετανάστες στις ΗΠΑ προέρχονταν από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Ο Ναστ το 1875 δημιουργεί τις πρώτες ευχετήριες κάρτες των Χρτιστουγέννων και του Νέου Έτους που φέρουν τη μορφή του Σάντα Κλάους.
Ο Άγιος όμως των παιδιών που μοιράζει δώρα γίνεται γνωστός σε όλο τον πλανήτη από τη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, την Coca-Cola. O διαφημιστής Χλάντον Σάμπομ ντύνει τον Άγιο με κόκκινη στολή και τον καθιστά το ισχυρότερο όπλο στην παγκόσμια αγορά.
Στην Ευρώπη ο Σάντα Κλάους άρχισε να κάνει την εμφάνισή του μετά το Β' Παγκόσμιο και παρά την αντίδραση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κυριάρχησε σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
____________________________________________________
Ειδικά στη Φιλανδία σε μιά πετυχημένη ραδιοφωνική εκπομπή για παιδιά, παρουσιάσθηκε ότι καταγόταν από την Λαπωνία με την ονομασία Santa Claus, και έκτοτε δημιουργήθηκε μια άλλη παραλλαγή.
____________________________________________________

Καταλαβαίνετε τώρα τι σχέση έχει ο ο Άγιος Βασίλης με αυτόν που μας παρέδωσε η Δύση! Ούτε από τη Καισάρεια κατάγεται ούτε χονδρούλης ήταν, ούτε καν ο ίδιος ο Άγιος!
Είναι να απορεί κανείς, πως ο ασκητικός μας Άγιος πέρασε στα Ελληνόπουλα, με αυτή τη κατάντια!