ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

 


ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
Προηγούμενη σελ.5 --- Συνέχεια σελ. 7 σ.ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΧΩΡΑ

Έτσι κάποια στιγμή ο Αλή πασάς έστειλε επιστολή στον Κανναβογιάννη να πάει στα Γιάννενα να τα πουν. Εκείνος, φυσικά, αρνήθηκε να πάει, προφασιζόμενος ότι είχε ποδάγρα, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του πασά και το πάθημα του αδελφού του Αναγνώστη.
Το 1817 περίπου, ο Αλή πασάς περιόδευσε την Στερεά Ελλάδα, οπότε επισκέφθηκε και την ορεινή Ναυπακτία, με το αναπαυτικό του φορείο που το κρατούσαν τέσσερις άνδρες της φρουράς του. Όταν πήγε και στην Άνω χώρα, κοίταξε καλά το χωριό και σταμάτησε να θαυμάσει το επιβλητικό τριόροφο μέγαρο των Κανναβαίων.
Τότε τα περισσότερα σπίτια ήταν χωμάτινα γιατί ο κόσμος κινδύνευε από τους κατακτητές και λεγόντουσαν ταράτσες. Μόνο λίγο σπίτια ήταν λιθόκτιστα, κάποιων αρχόντων. Ρώτησε λοιπόν ο πασάς σε ποιόν ανήκει αυτό το όμορφο σπίτι. Δικό μου, απάντησε ο Κανναβογάννης. Και εκείνο εκεί πέρα; Δικό σου, απάντησε ένας άλλος συντοπίτης του Κανναβού, πράγμα που ενθουσίασε τον πασά και διάλεξε να διαμείνει σ΄ εκείνον.
Τρόμαξαν οι Κανναβαίοι που είδαν να κάθεται δίπλα τους ο πασάς και σε έκτακτη σύσκεψη αποφάσισαν να ετοιμασθούν γιά πόλεμο, φέρνοντας τον στρατό του γιού του, Κωνσταντίνου, κοντά και με τη πρόφαση να φυλάξουν τον πασά. Συγχρόνως έδιωξαν τις γυναίκες τους μακρύτερα και έλαβαν πολλά άλλα μέτρα.
Ο Αλή πασάς πρίν φύγει όμως, πήρε αγκαζέ τον Κανναβό και ζήτησε να δει το σπίτι του, αλλά θύμωσε όταν είδε τό τριόροφο άδειο. Οι δικαιολογίες ότι οι γυναίκες τους είχαν κουβεντολόϊ και δεν τον περίμεναν, επαλήθευσαν τις υποψίες του πασά. Ειδοποιήθηκαν και επέστρεψαν ο Γιώργος και ο Αντώνης που δεν φαντάσθηκαν την μεγάλη τιμή, να έρθει ο πασάς στο σπίτι τους, αλλά και οι γυναίκες που, χολωμένος τάχα ο Κανναβογάννης τίς μάλωσε.
Έφυγε ο πασάς με μίσος για τα μέτρα που έλαβε ο Κανναβογιάννης.
Η επίσκεψη αυτή συνετέλεσε στην αύξηση του γοήτρου του Κανναβογιάννη στη Ναυπακτία, αλλά είχε και μιά αρνητική επίπτωση στην οικογένεια. Για πρώτη φορά διαιρέθηκε η οικογένεια, που κάποια μέλη της, διαφώνησαν με την πολιτική του ριψοκίνδυνου Κανναβογιάννη, όπως ο Γιώργος και ο Αντώνης ο οποίος έφυγε και έκτισε δικό του σπίτι πίσω και δεξιά. Ηταν συντηρητικοί και πολιτικότεροι, γι' αυτό δεν ήθελαν να διακυνδυνεύσουν τις οικογένειές τους. Επίσης μοιράσθηκε και η περιουσία τους, που μέχρι τότε ήταν κοινή.

 

 
.