ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

 

 

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ

 

 

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

 

Α) ΕΙΚΟΝΑΣ
ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

 

Β) ΕΙΚΟΝΑΣ
ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ


ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ


Η προσευχή για τους <<κεκοιμημένους>> είναι μια βασική έκφραση της Εκκλησίας σαν αγάπης. Ζητάμε από το Θεό να θυμηθεί αυτούς που και μεις θυμόμαστε και τους θυμόμαστε ακριβώς γιατί τους αγαπάμε.
Προσευχόμαστε γι' αυτούς τους συναντάμε <<εν Χριστώ>> ο οποίος επειδή είναι Αγάπη, ξεπερνάει το θάνατο. Μέσα στο Χριστό δεν υπάρχουν ζωντανοί και πεθαμένοι γιατί όλοι είναι <<ζώντες εν Αυτώ>>. Αυτός είναι η Ζωή. Αγαπώντας αυτούς που είναι εν Αυτώ, αγαπάμε το Χριστό. Αυτό το Σάββατο λοιπόν, τελείται η ακολουθία για την ανάμνηση των <<προαπελθόντων>> και ζητείται το έλεος του Κυρίου, διότι μετά θάνατον οι κεκοιμημένοι, μόνο από μας περιμένουν βοήθεια, και βέβαια μόνο όσοι βρίσκονται στον Άδη. Οι ευρισκόμενοι στο Παράδεισο, δεν έχουν ανάγκη βοηθείας. Και επειδή δεν γνωρίζομε τους σεσωσμένους, προσευχόμεθα για όλους τους κεκοιμημένους.

Μετά την Ανάσταση του Κυρίου, οι κεκοιμημένοι που δεν βρίσκονται στο Παράδεισο, αλλά στον Άδη, τυγχάνουν κάποιας ευλογίας από το Θεό. Αυτό διαρκεί μέχρι την Πεντηκοστή, όπου πάλι θα ξαναβρεθούν στη πρότερη κατάστασή τους, αναμένοντας την τελική Κρίση και την οριστική θέση τους.
Η Εκκλησία από αγάπη λοιπόν, προσεύχεται και παρακαλεί το Κύριο, να δείξει το έλεός του και να πάνε σε καλύτερη θέση από πριν.
(π.Εφραίμ Σκ.Αγ.Ανδρέα Αγ.Όρους)

Όλα τα Σάββατα από την Εκκλησία μας είναι αφιερωμένα στις ψυχές που απήλθαν από αυτό το κόσμο.

Όμως αυτό το Ψυχοσάββατο ειδικά και επίσης το άλλο της Σαρακοστής, είναι αποκλειστικά αφιερωμένα για όλους τους κεκοιμημένους, απ' αρχής μέχρι των εσχάτων.