ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

 


Η ΒΙΩΤΗ ΤΟΥ π. ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ
(Την κατέγραψε χειρόγραφα κατ' εντολή του πνευματικού του)



Α . Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ π. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β'
.... ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟΝ π. ΣΩΤΗΡΙΟΝ
.... ΚΑΙ Ο ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑΣ ΑΘΗΝΩΝ π. Χρυσόστομος.

Β. Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΣ ΑΠΟ ΤΟ amen.gr

Γ. Ο ΒΙΟΣ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ: WORD DOC Ή Adobe Acrobat PDF
....όπως τον κατέγραψε ο ίδιος, κατόπιν υπακοής στο πνευματικό του.

Δ. IΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΑΝ:
..... (Χωρίς την δική μας παρέμβαση)

Στο Αγιορείτικο Βήμα, Τρομακτικό, επίσης: Α...Β...Γ...Δ.

Ε. Στο βιβλίο του φιλολόγου Σπ. Γκούρβελου ''ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΙΕΡΕΙΣ"
.... (σελίς 62 και 86, Πάτρα 2015).



Πατήρ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ

Κοιμήθηκε πλήρης ημερών το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 και έγινε λαμπροτάτη εξόδιος ακολουθία την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Χολαργού. Συμμετείχαν 4 Επίσκοποι 16 Ιερείς και πλήθος κόσμου. Επίσης παρέστη ο μεγάλος Αγιογράφος π. Λουκάς ως εκπρόσωπος της Ι.Μ. Ξενοφώντος Αγίου Όρους.
Αιωνία του η μνήμη!

Το 40νθήμερο μνημόσυνο του π. Σωτηρίου, έγινε στις 9 Νοεμβρίου 2014 (Κυριακή του Αγίου Νεκταρίου), στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Χολαργού, από τους Ιερείς του Ι.Ναού και του μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας, επισκόπου Γερασίμου.

..........................Ο ΙΕΡΕΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ!
(Απόσπασμα από το βιβλίο <<Από την 25η ώρα στην αιώνια ώρα>> του π. Βιργκίλ Γκεωργκίου)
<<...Από το Θεό μπορεί κανείς να ζητάει τα πάντα οποιαδήποτε ώρα.
- Όμως ο Ιερέας είναι και αυτός άνθρωπος, πρέπει να ξεκουράζεται, είπα.
- Όχι απάντησε ο πατέρας μου. Ο Ιερέας δεν είναι άνθρωπος, αλλά η θυσία ενός ανθρώπου, που προστίθεται στη θυσία του Θεού. Και αυτό είναι η ιερωσύνη. Ο Ιερέας δεν είναι όπως είναι κανείς γεωργός, υπάλληλος ή τεχνίτης. Δεν γίνεται κανείς Ιερέας για να έχει ώρες γραφείου με διαλείμματα και μέρες αδείας. Είναι κανείς Ιερέας μόνιμα, χωρίς διακοπή, χωρίς ρεπό, χωρίς μέρα και νύκτα. Η Ιερωσύνη, μίμηση της Ιερωσύνης του Χριστού, αποκλείει τις διακοπές. Ισχύει μόνιμα και για την αιωνιότητα (Εβρ.στ'7).

Ούτε και ο φυσικός θάνατος του Ιερέως δεν μπορεί να τη διακόψει.
- Είναι κανείς Ιερεύς και ύστερα απ' τον θάνατο;
- Είναι κανείς Ιερεύς για την αιωνιότητα. αφομοιωμένος τω υιώ του Θεού, μένει Ιερεύς εις το διηνεκές. (Εβρ.ζ'3). Επειδή λοιπόν ο Ιερέας είναι αφομοιωμένος με τον Θεό, δεν μπορεί να πεθάνει. Μένει Ιερεύς και μέσα στο θάνατο και παρά τον θάνατο. Στην αιωνιότητα. Γι' αυτό ακριβώς και ενταφιάζουν τον Ιερέα ντυμένο με όλα τα Ιερατικά του άμφια.. Όλα και ολόκληρη τη στολή, όπως γίνεται για την πιό επίσημη ακολουθία.
Διότι ο νεκρός Ιερέας θα πάει να λειτουργήσει στην αληθινή ουράνια Εκκλησία, με επίσκοπό του, το Χριστό.
Γιά κάθε Ιερέα ο θάνατος είναι μιά προαγωγή. Περνάει απ' τη μικρή του επίγεια εκκλησία στον καθεδρικό ναό του ουρανού, για να τελεί την παγκόσμια λειτουργία γύρω από το Χριστό.
Ποτέ λοιπόν δεν πρέπει να θρηνείται ο θάνατος ενός Ιερέως. Διότι δεν πεθαίνει ποτέ. Ο θάνατός του είναι ο προβιβασμός του.
Και επειδή ο Ιερέας μένει Ιερεύς παρά τον φυσικό θάνατο, όταν τον βάζουν στον τάφο, ντυμένο με τα άμφια που φοράει για την τέλεση της Λειτουργίας, καλύπτουν το πρόσωπό του με τα Ιερά Καλύμματα ή τον Αέρα, το πανί εκείνο με το οποίο καλύπτουν κατά την Λειτουργία το Άγιο Ποτήριο, που περιέχει το Σώμα και το Αίμα του Θεού. Ο Αήρ συμβολίζει το Λίθο, που έκλεινε τον τάφο του Ιησού Χριστού. Η πέτρα αυτή που έκλεισε τον τάφο του Χριστού, σφραγίζει επίσης και τον τάφο κάθε Ιερέως. Διότι κάθε Ιερέας είναι αφομοιωμένος με τον Υιό του Θεού.
- Έτσι κατάλαβε (ο π. Βιργκίλ) γιατί όπως διηγείται ο Φραγκίσκος της Ασίζης (και για μας ο Πατροκοσμάς), αν συναντούσε στο δρόμο έναν άγγελο ή ενα ιερέα, να βαδίζουν μαζί, θα γονάτιζε πρώτα εμπρός στον ιερέα, φιλώντας του το χέρι και μόνον ύστερα θα γονάτιζε εμπρός στον άγγελο. Διότι οι άγγελοι είναι κατώτεροι από τους ιερείς σε τούτο, στο ότι δεν μπορούν να μεταμορφώσουν το ψωμί και το κρασί σε σάρκα και αίμα του Θεού. Τα χέρια όμως του ιερέως το μπορούν...
>>
Όσοι γνώρισαν τον π. Σωτήριο θα υπέγραφαν τα παραπάνω σοφά λόγια.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ π. ΣΩΤΗΡΙΟΥ
(Συνεχής ενημέρωση)


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ & ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ

Μη ξεχνάτε ποτέ να επικαλείσθε τον Άγγελό σας. Ειδικά το πρωΐ και το βράδυ, να σας φυλάει από τόσους κινδύνους. Το βράδυ γιά ευχαριστία.

Κάθε πρωΐ πριν φύγετε από το σπίτι να κάνετε το Σταυρό σας και να λέγετε την ευχή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου: <<Αποτάσσομαί σοι Σατανά μεθ' όλη τη πομπή σου και μεθ' όλη τη λατρεία σου και συντάσσομαί Σοι Χριστέ!>>
(Μας την έδωσε σε φωτοτυπία)

Πάντα να κάνετε το Σταυρό σας. Πρίν φύγετε από το σπίτι, πριν πιάσετε τιμόνι, πρίν πιείτε νερό, πρίν φάτε κλπ. Όχι πολλούς σταυρούς και γρήγορα, αρκεί ένας και σωστά τυπωμένος στο σώμα μας.

Όταν ξυπνάτε το πρωΐ να ευχαριστήσετε πρώτα το Θεό που ξυπνήσατε, και να λέτε την ευχή: <<Δόξα Σοι ο Θεός. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με, φώτισον το νου και τη θέλησή μου, τω φωτί της χάριτός Σου>>. Και πριν κοιμηθήτε να ευχαριστείτε το Θεό για τις ευεργεσίες που ξέρετε και αυτές που δεν γνωρίζετε.

Στη προσευχή να ξεκινάμε με την δοξολογία στο Θεό, να συνεχίζουμε με την ευχαριστία για ό,τι καλό μας δίνει και τελευταία την αίτηση, να ζητάμε με πίστη από το Θεό αυτό που χρειαζόμεθα και αν είναι στο θέλημά Του!. Όταν μας δώσει το ζητούμενο, να μη ξεχνάμε να Τον ευχαριστήσουμε. Αν δεν γίνει αυτό που ζητάμε, σημαίνει είτε ότι δεν είναι στο συμφέρον μας, είτε ότι θα γίνει σε άλλο χρονικό διάστημα.

Άλλο καλός Άνθρωπος και άλλο καλός Χριστιανός. Στή Κόλαση θα πάνε πολλοί «καλοί» άνθρωποι...

Παντα το κάθε τι, το ανάγαγε πνευματικά. Πηγαίνοντας περπατώντας από το Χολαργό στην Εφορία που ήταν τότε στο Χαλάνδρι, περνάγαμε από την οδό Αριστοτέλους. Έλεγε λοιπόν, να γίνουμε ο καθένας «Αριστο-τέλης», να έχουμε άριστο τέλος..

Όταν περπατάτε στο δρόμο, δεξιά να έχετε πάντα το τιμώμενο πρόσωπο, Ιερέα, ηλικιωμένο κλπ.

Όταν τρώτε να μην αφήνετε δαγκωμένο το ψωμί σας. Να υπολογίζετε πόση φέτα θα χρεασθείτε και να την κόβετε με μαχαίρι πχ στη μέση, οπότε στο επόμενο γεύμα ή δείπνο να μπορεί να το φάει κάποιος άλλος ή και ο ίδιος!

Να έχετε τάξη, να βάζετε κάθε πράγμα στη θέση του, ώστε και το φως να σβήσει να πάτε να το βρείτε, στα τυφλά! (Είχε όλα τα εργαλεία σημαδεμένα, σε ξύλινη προσθήκη στο τοίχο).

Κάθε Κυριακή το μεσημέρι να κάνετε τα πάντα να είσαστε στο φαγητό συγκεντρωμένοι όλοι. Όλη η οικογένεια μαζί!

Να είστε καθαροί, δεν έχει σημασία αν έχετε ένα παληό ρούχο, αλλά να είναι καθαρό!

Να κλείνετε τα πόδια σας στα γόνατα, όταν κάθεσθε. Είναι αγένεια να τα έχετε ανοιχτά.

Έλεγε συνέχεια, να έχετε διάκριση για ό,τι κάνετε! Η διάκριση ειναι η ικανότητα της ψυχής να διακρίνει αλάθητα σε κάθε περίπτωση το καλό από το κακό, το θείο θέλημα από τη δαιμονική απάτη. Πότε να υποχωρείς, πότε να μιλάς, τι να λέγεις, πότε να σιωπάς

Να είστε πάντα χαρούμενοι, να χαμογελάτε και να μη γελάτε δυνατά! Χάριτι ηρτημένοι.

Ο Διάβολος πιστεύει στο Θεό και φρίττει! Ένα πράγμα δεν μπορεί να κάνει. Να πει το Κύριε ελέησον, να μετανοήσει!

Όταν δεν κάναμε κάτι έλεγε: Δεν υπάρχει δεν μπορώ, δεν θέλω μόνο υπάρχει!

Πάντα μας ενθάρρυνε και έλεγε δυνατά: Δύναμις, πύκτευε (πνευματικά, εξ' ου και πυγμαχία) και έδειχνε τη γροθιά του!

Του άρεσε να επαναλαμβάνει στο πρωτότυπο το του Χρυσοστόμου: <<Τον εαυτόν μη αδικούντα, ουδείς παραβλάψαι δύναται>>. Δηλ. εάν εσύ δεν αδικήσεις τον εαυτό σου κανείς δεν μπορεί να σου κάνει κακό, να σε αδικήσει.

Επίσης το αρχαίο ρητό: <<Το νικάν εαυτόν, πασών των νικών νίκη πρώτην τε και αρίστη>>. Δηλαδή το να νικήσεις τον εαυτό σου, τα πάθη σου, είναι η μεγαλύτερη από όλες τις νίκες.

Επίσης επαναλάμβανε το: <<Μηδένα προ του τέλους μακάριζε>> και όταν τον επαινούσαν το άλλαζε και έλεγε, γελώντας: Μηδένα προ του τέλους κακάριζε!


ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ

Ο πρώτος υιός γεννήθηκε τον Αύγουστο, τη μέρα του Αγίου Ιωάννη του αποκεφαλιστή! Στη βάπτισή του είπε στον π. Ιωάννη Βεντούρη, εφημέριο της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, να τον ονομάσουν <<Ιωάννη>>. Έγινε σάλος από τους συγγενείς, ότι δεν τιμά τον πατέρα του, που τον έλεγαν Παναγιώτη, αλλά εκείνος επέμενε και έλεγε ότι θα τιμήσει τον πατέρα του στον δεύτερο υιό και πρόσταξε το κουμπάρο κύριο Εμμανουήλ Κουρζή να συνεχίσει και να μην ακούει κανένα!

Τα καλοκαίρια μας πήγαινε για μπάνιο στη Βούλα με λεωφορείο. Όταν έκοβε τα εισιτήρια του έλεγαν οι εισπράκτορες. Όλα αυτά τα παιδιά, είναι δικά σου; Και εκείνος απαντούσε: Έχω και άάάλλα...

Κοιμόταν νωρίς γύρω στις 10:00 πμ και ξύπναγε 4:00 το πρωΐ. Από τις 4:00 έως 7:00 διάβαζε και προσευχόταν. Στις 7:00 μας ξύπναγε όλους και μετά το νήψιμο είχαμε προσευχή και πεντάλεπτο κηρυγματάκι. Έλεγε ότι ο βραδυνός ύπνος είναι διπλάσιος από το πρωϊνό.

Στά γεύματα, στο μεγάλο ορθογώνιο τραπέζι, εκείνος καθόταν στην κορυφή και στην άλλη πλευρά του απένατι υπήρχε κενή θέση με πάντα γεμάτο πιάτο, για ξένο (συμβολικά για τους πτωχούς). Στο τέλος που όλοι τρώγαμε το φαγητό μας, αυτό το πιάτο το μοιραζόμεθα, όσα αδέλφια ήθελαν περίσσευμα. Φυσικά όταν είχαμε φιλοξενούμενο (συνήθως γνωστοί από την επαρχία) καθόταν σε αυτή τη θέση ο ξένος..

Πάντα τηρούσε αυστηρά σε όλη την οικογένεια και στα μικρά παιδιά, τη νηστεία για κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και γενικά όλες τις νηστείες της Εκκλησίας.

Μας τόνιζε κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε να κάνουμε αυτοκριτική, τι κάναμε, τι ξεχάσαμε να κάνουμε, τι έπρεπε να κάνουμε και δεν κάναμε.. ώστε την επόμενη μέρα να βελτιωνόμαστε.

Στη Θεία Λειτουργία πήγαινε από νωρίς στον Όρθρο, ως λαϊκός, και τις περισσότερες φορές στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, στου Παπάγου. Η σύζυγος με τα παιδιά τον βρίσκαμε εκεί και κατεβαίναμε όλοι μαζί μετά στο σπίτι.

Κάθε Κυριακή μετά την εκκλησία πήγαινε με φιλική παρέα επίσκεψη σε κάποιο Νοσοκομείο, σε αγνώστους ασθενείς που είχαν ανάγκη, για συμπαράσταση, με σύμφωνη γνώμη από τον Ιερέα του κάθε Ιδρύματος, όπως του π. Αναστασίου στο Λαϊκό, του π. Ευσεβίου στο Ιπποκράτειο, του π. Ηλία στον Ευαγγελισμό κλπ. Επίσης κάποια φορά πήγαινε με παρέα και στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου γνωρίσθηκε και με τον νυν Μητροπολίτη Γλυφάδος πατέρα Παύλο.

Μικρά, δεν μας άφηνε να πηγαίνουμε κινηματογράφο και γήπεδο. Όταν κάποτε στο Γυμνάσιο μια καθηγήτρια (Κα Παπαχαρίση) έβαλε θέμα έκθεσης: <<Εντυπώσεις από το τελευταίο έργο στον κινηματογράφο>> Τότε σήκωσα το χέρι και είπα. Εγώ κυρία δεν έχω πάει καμμιά φορά στο κινηματογράφο, τι έκθεση να γράψω; Εκείνη μου ζήτησε να σηκωθώ όρθιος και να το επαναλάβω. Κατόπιν με ρώτησε, το λόγο, γιατί δεν πήγα ποτέ. Φυσικά απάντησα, ότι δεν με άφηνε ο πατέρας μου! Τότε εκείνη μου είπε: <<Να δώσεις συγχαρητήρια στο πατέρα σου, γράψε ό,τι θέμα θές>> (Ι.Κ.)

Για να μεγαλώσεις μιά πολύτεκνη οικογένεια, το πρώτο που χρειάζεται είναι η πίστη στο Θεό. Οι δυσκολίες που υπήρχαν ήταν μεγάλες και ο κόπος επίσης. Κάποιες φορές βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική ανάγκη και ειδικά όταν είσαι έμπορος και δεν σε πληρώνουν και δεν θέλεις να πας κανένα οφειλέτη στο δικαστήριο! Υπήρξαν τέτοιες δύσκολες στιγμές ακόμα και για τη διατροφή των παιδιών και ως αξιοπρεπής που ήταν, κατέφευγε μόνο στη προσευχή. Και τότε βλέπεις το θαύμα. Όπως κάποια φορά (και όχι μόνο μία) να ξυπνάς και να βρίσκεται σακκούλι με φασόλια στην αυλή σου. (Α.Κ.)

Όμως υπήρχαν και ευαίσθητοι άνθρωποι που καταλάβαιναν τη κατάσταση και από μόνοι τους βοηθούσαν, γνωρίζοντας την αξιοπρέπειά του, αφού ποτέ ο πατέρας δεν ζητούσε από κανένα τίποτα. Ένας τέτοιος μεγαλόκαρδος άνθρωπος ήταν ο κουμπάρος του κύριος Στέλιος με τη σύζυγό του κυρία Γαρυφαλιά, που πάντα προμήθευε με διακριτικότητα αλεύρι και ζάχαρη! Μας φώναζε τάχα να βοηθήσουμε στο εργαστήριο κολύβων του και μας τα έδινε ως αμοιβή!

Άκουγα τον πλούσιο γείτονα τότε, κύριο Μαυρόπουλο να του λέει. Σωτήρη όσα λεφτά θέλεις ζήτα μου και θα τα πάρεις και μου τα δίνεις όποτε μπορείς. Ρώταγα τον πατέρα μου, γιατί δεν τα δέχεσαι;. Και μου απαντούσε: και αν δεν έχω να του τα επιστρέψω; (Ι.Κ.)

Είχε καταπληκτικούς και πραγματικά καλούς φίλους, πίστευε στη φιλία με κοινά ιδεώδη και θαύμαζε τη φιλία του Μ.Βασιλείου με τον Άγιο Γρηγόριο. Μας έλεγε ότι ήταν μιά ψυχή σε δύο σώματα. Κάποτε ο φίλος του ράπτης κ. Γεώργιος Αλεξίου του ζήτησε να κάνει πρόβες ένα κουστούμι που θα το έδινε σε κάποιον που είχε τις δικές του σωματικές διαστάσεις. Όταν τελείωσε του είπε: <<Με γειά σου Σωτήρη, το ύφασμα το έβαλαν οι φίλοι σου!>> και έτσι την πάτησε... Αυτοί οι φίλοι του όταν έγινε Ιερέας στη Μαγνησία, πρωτοστάτησαν να πουλήσουν λαχνούς στην Αθήνα για την ανακαίνιση της εκκλησίας στη Βρύναινα, που υπηρετούσε!

Ως κληρικός αργότερα ξύπναγε πάντα 3:00 το βράδυ και έκανε το μεσονυκτικό, ξανακοιμόταν και ξύπναγε για να πάρει το πρώτο πρωϊνό λεωφορείο, όταν δεν έμενε στο νοσοκομείο. Συνήθεια που την είχε μέχρι τα βαθειά γεράματα. Επίσης νήστευε πάντα αλάδωτα στις ανάλογες νηστείες και σε μεγάλη ηλικία. Ήταν πολύ πάνω από τα ογδόντα και τον είδα που έπλενε τις εληές κάτω από τη βρύση, για να μην έχουν πάνω τους λάδι!

Όταν το ερωτήσαμε γιατί δεν μας έμαθε την <<ευχή>> από μικρά παιδιά, ή το κομποσχοίνι μας απάντησε: Μου τα μάθανε και μένα παιδιά μου για να σας τα πω;

Όταν ήταν Ιερέας, πάντα έκανε τη Θεία Λειτουργία με δάκρυα!
Είχε τετοιο σεβασμό που δεν έφηνε κανένα λαϊκό στο Ιερό, εκτός των υπηρετούντων. Στα γεράματα, του έλεγε ο π. Σιλουανός (συλλειτουργός του στον Ευαγγελισμό και αντικαταστάτης του) να ακουμπήσει με το σώμα του στην Αγία Τράπεζα για να ξεκουράζεται. Εκείνος όμως άφηνε τη ράβδο του και ακουμπούσε μόνο με τον αντίχειρα του χεριού του!

Όταν πήγαινε να κοινωνήσει ασθενή σε θάλαμο και τον συναντούσαμε στους διαδρόμους του Νοσοκομείου, δεν μας μιλούσε και με νεύμα μας έδινε να καταλάβουμε το γιατί!

Ήταν φιλακόλουθος και μόνιμο προβλημά του ήταν η εύρεση ψαλτών τις καθημερινές. Όμως πάντα έστω και μόνος του έκανε τον εσπερινό και το απόδειπνο.
Πάντα κοινωνούσε τους ασθενείς από το Ιερό ποτήριο, εκτός αν δεν είχε Θεία Λειτουργία. Κατέλυε κανονικά και θεωρούσε απιστία το αντίθετο. Ακόμα και στους ψηλούς ορόφους με ασθενείς λοιμώξεων, πήγαινε να τους κοινωνήσει.

Μιά φορά στην επαρχία έπεσε στο Άγιο Ποτήρι ένα σαμιαμίδι. Το τεμάχισε με την ιερή λόγχη και κατέλυσε! (Το μάθαμε από τη πρεσβυτέρα Ιφιγένεια, που το έλεγε με ανατριχίλα..)

Πάντα όταν λειτουργούσε έκανε την προσκομιδή από το βράδυ, χωρίς να έρχεται σπίτι, γιατί διάβαζε ονόματα από ένα τετράδιο, και επί πλέον όσα ονόματα ασθενών του έδιναν, έτσι κρατούσε η προσκομιδή περίπου δύο ώρες! Άλλωστε το πρωΐ έπρεπε να τελειώσει νωρίς τη Θεία Λειτοργία, για να κοινωνήσει μετά τους ασθενείς που τον περίμεναν για να πάρουν κατόπιν τα φάρμακά τους!

Δεν ήθελε κανείς να κινείται στην ώρα της ακροάσεως του ''Αποστόλου'' και ειδικά στην ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, δεν επέτρεπε ούτε κερί να ανάψουν εκείνη την ώρα.

Ποτέ δεν κοινώνησε κανένα χωρίς πρώτα να τον εξομολογήσει. Επέμενε στο φάρμακο της Αθανασίας, τη Θεία Κοινωνία, αλλά τόνιζε την κατάλληλη προετοιμασία.

Με πολύ όμορφο τρόπο χωρίς να προσβάλει κανένα, ζητούσε να μην κοινωνούν με βαμμένα χείλη οι γυναίκες και να προσέλθουν να κοινωνήσουν, όσοι είχαν άδεια από πνευματικό. Αν καμμιά κυρία δεν άκουγε και άφηνε χρώμα στην ιερά λαβίδα, την έγλυφε μπροστά σε όλους, για μερικά λεπτά και τη σκούπιζε με το μάκτρο χωρίς να μαλώσει την υπαίτια! Όμως αυτή το καταλάβαινε!

Είχε μεγάλη τέχνη στο να εξομολογήσει και τον πιό δύσκολο άνθρωπο, με πολύωρη συζήτηση. Εκτιμούσε και ρωτούσε τους γιατρούς για την σοβαρότητα της υγείας του ασθενούς και αν ήταν σε επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση, δεν έβαζε κανένα επιτίμιο.

Υπεραγαπούσε τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και ήξερε μεγάλο μέρος αποσπασμάτων του, στη γλώσσα του πρωτοτύπου!
Επίσης είχε ιδιαίτερη εκτιμηση τον Απόστολο Παύλο, που το δείχνει και στη βιογραφία του.

Στο χωριό Αγ. Ιωάννης κοντά στη Βρύναινα Μαγνησίας, τον κάλεσε μία γυναίκα να της διαβάσει ευχή που δεν τεκνοποιούσε. Την επόμενη χρονιά τον κάλεσαν για τη βάπτιση. Εκείνος βέβαια, το απέδωσε στη Χάρη της Ιερωσύνης! (Δ.Κ.)

Είχε πάντα κρυμμένο πάνω του, το πετραχείλι. Και για να το έχει σε ετοιμότητα, αν χρειασθεί, και γιατί αισθανόταν παντοδύναμος από αυτό.

Όσο ήταν υγιής, ποτέ δεν τον είδαμε χωρίς ράσο, ούτε στο σπίτι!
Μάλιστα όταν βάρυνε, κοιμόταν και με το ράσο, συνήθεια από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός που ήταν σε αναμονή, να τρέξει αμέσως μήπως <<χαθεί>> καμμιά ψυχή!
Με την πιτζάμα το είδα μόνο σε κρεββάτι νοσοκομείου και στα βαθειά γεράματα.

Κάθε Πάσχα τον περιμέναμε για να φάμε αργά, γιατί όπως μας έλεγε έπρεπε να κοινωνήσει ένα υπερωκεάνειο. Μας έλεγε δυό πνευματικά λόγια και έφευγε κατάκοπος για ύπνο! Το ίδιο στα Άγια Φώτα! Και ξανά το απόγευμα στο Νοσοκομείο.

Κάποια φορά κτύπησε η καμπάνα πένθιμα, στο χωριό Βρύναινα. Είπε στον κ. Ευριπίδη να πάει σε αρρώστους αριστερά του δρόμου να μάθει ποιός πέθανε και αυτός θα πήγαινε από τη δεξιά μεριά του δρόμου που χώριζε το χωριό. Πήγε σε κάποιον που υποψιαζόταν ότι θα πέθανε, αλλά τον είδε εν ζωή. Εκείνος όμως μόλις είδε τον π. Σωτήριο χάρηκε και του είπε ότι ήθελε να τον εξομολογήσει. Ζήτησε και μετά να τον κοινωνήσει. Όταν τελείωσε η Θεία Κοινωνία (Αυτή από της Μ.Πέμπτης) ο ασθενής απεβίωσε! Τότε λοιπόν ερώτησε τον βοηθό του κ. Ευριπίδη, ποιός κτύπησε τη καμπάνα πένθιμα. Πληροφορήθηκε λοιπόν ότι μιά κατσίκα στο προαύλιο του Ι. Ναού έτρωγε το χορτάρι και είχε μπερδευθεί το σχοινί της καμπάνας με τα κερατά της! Τι κάνει ο Κύριος για να σώσει μιά ψυχή έστω και την δωδεκάτη ώρα! (Δ.Κ.)

Εντυπώσεις από ένα νέο του χωριού Βρύναινα: <<Ονομάζομαι Κων/νος Κουμπούρας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Βρύναινα Μαγνησίας. Πρόσφατα διάβασα για τον θάνατο του πατρός Σωτηρίου και λυπήθηκα ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ!!! Πιστέψτε με, διότι έχω πολύ γλυκιές αναμνήσεις με τον μακαριστό πλέον πατέρα, κάθε κυριακή στην εκκλησία, και κάθε απόγευμα ψάλλοντας τον εσπερινό, (το σπίτι μου ήταν ακριβώς απέναντι από την είσοδο της εκκλησίας) πάντα να μας συμβουλεύει και να μας κατευθύνει στον ίσιο δρόμο!! Τι να πρωτοθυμηθώ, τεράστιο το έργο του, πολλοί οι ρόλοι του, με κορυφαίο εκείνου του πρωτεργάτη της εκ θεμελίων ανακαίνισης του ιερού Ναου αγίων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΒΡΥΝΑΙΝΑΣ!!! από την οικογένεια θυμάμαι τον Πέτρο, και τον Νίκο που παίζαμε μαζί μπάλα.
Πολλές ευχές προς όλη την οικογένεια για μακροημέρευση, πάντα με υγεία, να τον θυμάστε!!! >>

Ποτέ δεν έβλεπε τηλεόραση και μας απέτρεπε! Μόνο ράδιο άκουγε στα γεράματα και από αυτό τις ακολουθίες. Στο σπίτι έκανε αυστηρά - όταν δεν μπορούσε πλέον να πηγαίνει εκκλησία - όλες τις ακολουθίες και μετά τον εσπερινό διαβάζανε μαζί με τη πρεσβυτέρα πολλά ονόματα στη προσευχή τους από ειδικό τετράδιο, έχοντας δίπλα στα ονόματα και σχόλια, ποιόν αφορούσαν, πχ πεθερός του τάδε, άρρωστος του τάδε, ευεργέτης μας στις δύσκολες στιγμές, Σταμάτης, οδηγός εις Χριστόν (ο περιπτεράς που τον έβαλε στο σωστό δρόμο και τον αναφέρει στην βιογραφία του).
Και στις 3:00 πμ κάθε μέρα, έβαζε το ρολόϊ για το μεσονυκτικό, αλλά μόνος, χωρίς την πρεσβυτέρα, για να μην την κουράζει.

Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε αυτό που είδε όλος ο κόσμος στη κηδεία του και εμείς οι συγγενείς το χαρήκαμε ιδιαίτερα. Την ευκαμψία του σώματός του. Από το Σάββατο που κατέληξε, μέχρι και μετά από 48 ώρες τη Δευτέρα, που έγινε η κηδεία του. Επιστημονικά ανεξήγητο πράγμα.
Όλα τα χέρια του εκινούντο εύκολα, ως σε ζωντανό σώμα. Απόρρησαν και οι υπεύθυνοι του γραφείου τελετών, λέγοντας: τέτοιο πράγμα δεν το συναντάμε σήμερα.
Μάθαμε ότι είναι χάρισμα των καλών Ορθοδόξων Ιερέων και των Αγιορειτών πατέρων.

Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κεχαριτωμένης Τροιζηνίας Γέρων Σπυρίδων, βρήκε τη βιογραφία του από το διαδίκτυο, έκανε σύναξη και μιλούσε επί είκοσι λεπτά για τον π. Σωτήριο. Μάλλον θα τον ήξερε από το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών που ήταν ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, κτήτωρ αυτής της Ιεράς Μονής, όπως τηλεφωνικά μας ενημέρωσε για να μας δώσει τα συλλυπητήρια ο μοναχός π. Επιφάνιος (Μουστόγιαννης) γνωστός μας πριν μονάσει, από το Χολαργό.

Επίσης ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σαγματά Γέρων Παΐσιος, που τον γνώριζε, όπως και τον π. Πέτρο, είπε τα καλύτερα λόγια.

Στο 40ήμερο μνημόσυνο μίλησε για τον πατέρα ο αρχ/της π. Κλήμης, εφημέριος στην Αγία Τριάδα Χολαργού. Όταν ήταν Ιερατικός προϊστάμενος στον Αλμυρό Βόλου, του είπε ο Σεβασμιώτατος π. Ηλίας τότε: Πήγαινε στη Βρύναινα να δεις ένα άγιο πολύτεκνο Ιερέα.

Στό βιβλίο που εκδόθηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη στο Βερίνο Αιγίου προς τιμή του Ιερομόναχου Ευσεβίου Γιαννακάκη, ιδρυτής και κτίτωρ της Μονής, στην Ε' έκδοση (2011) σελίδα 36, αναφέρονται τα ονόματα της καλής παρέας των δεκαέξι φίλων από τους οποίους οι δεκατρείς έγιναν καταξιωμένοι κληρικοί. Τελευταίος και νεώτερος αναφέρεται ο π. Σωτήριος. ΕΔΩ φωτοτυπία από το Βιβλίο.

Στη παραπάνω ομάδα, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Δημητριάδος π. Ηλίας, ήταν αυτός που τον έπεισε να γίνει κληρικός. Κατόπιν πήρε την άδεια από την πρεσβυτέρα και από τα παιδιά του, που συμφώνησαν.

Τον πατέρα Δημήτριο Οικονόμου που αναφέρεται στο παραπάνω βιβλίο (εφημέριος στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών) που ήταν υπέργηρος, ζήτησε επίμονα να τον δει για τελευταία φορά. Τον πήγε στο σπίτι του ένας γιός του κάπου στο Γαλάτσι. Ήταν συγκινητική η στιγμή της τελευταίας τους συναντήσεως. Ασπάσθηκαν αλλήλους και δώσανε ραντεβού στη Βασιλεία των Ουρανών. Τι υπέροχη σκηνή! Και πράγματι σε λίγο καιρό από τότε, έφυγε ο π.Δημήτριος.

Όσο για τον αρχηγό θα λέγαμε της ομάδας, κύριο Ηλία Γκέτση, πριν γίνει μοναχός, φιλοξενούταν στην οικία του κάθε φορά που ερχόταν στην Αθήνα από τα Τρίκαλα και ειδικά για να ψηφίσει στις εκλογές. Προτιμούσε να διαμείνει στο σπίτι του υπερπολύτεκνου και λαϊκού τότε Σωτηρίου, παρά σε άλλα πιό άνετα σπίτια που τον προσκαλούσαν! Θα ένοιωθε πιό άνετα, προφανώς.

Από την επιστολή του προς τον πατέρα Πέτρο, (παραπάνω) φαίνεται και η εκτίμηση του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, που τον γνώριζε από την υπηρεσία του στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.