ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ΚΟΙΜΗΣΗ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (22/6/15)
ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥ

25/6/16 Eτήσιο μνημόσυνο μητροπολίτη
Κεφαλληνίας π. Γερασίμου. ROMFEA.GR


19/12/15 Eξάμηνο μνημόσυνο μητροπολίτη Κεφαλληνίας π. Γερασίμου. ROMFEA.GR


Μητροπολίτης Μόρφου, π. Νεόφυτος, για το μητροπολίτη Κεφαλληνίας π. Γεράσιμο. ROMFEA.GR


40νθήμερο μνημόσυνο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γερασίμου. ROMFEA.GR


Εκοιμήθη ο νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος. ROMFEA.GR


Τελευταίες στιγμές του απο την ηγουμένη της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Χορτιάτη, Θεσ/νίκης


ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΚΗΡΥΓΜΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ Γ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ <<ΤΑ ΜΑΤΙΑ>>
Δείτε το τελευταίο κήρυγμα του Σεβ. Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε την Κυριακή 21 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη.

Π. Ιάσων, Ιεροδιακόνου
Ι. Προσκυνήματος Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας
Από την τελευταία Θεία Λειτουργία του Μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας
στο ναό της Παναγίας της Φανερωμένης της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας.

<< Εφόριε ένα ζωστικό πολυκαιρισμένο κι είχε κι ένα μπάλωμα. Είδε ότι έπεσε το μάτι μου πάνω και γυρνάει και μου λέει “Ωρέ διάκο τι κοιτάς;”Του λέω “παπά μου -‘ντάξει, είπαμε- Δεσπότης είσαι τώρα”, τότε γέλασε και μου ΄πε ότι “πρώτα είμαι καλόγερος κι έπειτα όλα τ’ άλλα”.>>

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΚΗΡΥΓΜΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ Γ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ <<ΤΑ ΜΑΤΙΑ>>
Δείτε το τελευταίο κήρυγμα του Σεβ. Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε την Κυριακή 21 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη.

"'Μια λάμψη ο άνθρωπος κι αν είδες, είδες...'' Οδυσσέα Ελύτη.

Μία αστραπή ο άνθρωπος, ένα φως, που αργά ή γρήγορα θα σβήσει...
Ποιος μπορούσε να διανοηθεί ποτέ οτι ο γλυκύτατος γέροντας Μητροπολίτης Κεφαλληνίας μακαριστός Γεράσιμος, λίγες μόνο ημέρες πριν την ενθρόνισή του, όπου θα ενδυόταν τον αρχιερατικό του μανδύα, να φθάνει στο λιμάνι της Κεφαλληνίας, άπνους και νεκρός, ενδεδυμένος για τελευταία φορά την αρχιερατική του στολή...
Ο θεός του χάρισε περίπου 22 ημέρες αρχιερωσύνης...
Κατά τον κοινό ανθρώπινο νου, ανερμήνευτο το γεγονός, δυσκολονόητο, τραγικό...
Ενα μεγάλο "γιατι" θα πέρασε απο την σκέψη όλων των Κεφαλληνίων αλλά και όλων των Ορθοδόξων χριστιανών του κόσμου...
Η απάντηση βρίσκετε μόνον στα "παλάτια του ουρανού", όπως έλεγε ενας μακαριστός ιερομόναχος... (Του Άγγελου Πάκλαρα, Θεολόγου)

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα
<<Με τις συντροφιές στα φοιτητικά σπίτια με τις ταβέρνες, με τα σοβαρά, με τις σαλότητές του και τα αστεία.
Με αγρυπνίες σε αγιορείτικα μετόχια της Θεσσαλονίκης, με τις ατελεύτητες τότε πορείες μας στα μοναδικά μονοπάτια του αγιορείτικου δάσους.

Σ’ ένα από αυτά με σύστησε στον τότε Όμηρο (Επίσκοπος Νεόφυτος, Μόρφου). Με επισκέψεις σε φοιτητές ή νοσοκομεία. Με τηλεφωνήματα και μακρές συνομιλίες σε νέους ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ψυχολογικής, συναισθηματικής ή οικονομικής στήριξης.
Όμως ο άνθρωπος αυτός, ο Γεράσιμος, ήταν μοναδικός σε περιεχόμενο ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, προσωπικής και κοινωνικής, σε αγάπη, σε ατελεύτητη αγάπη και θυσία για τον άλλο, που μπορεί να τον έβλεπε πρώτη φορά, αλλά να τον συνόδευε στο γιατρό, στο νοσοκομείο, να τον ξενυχτούσε μετά την χειρουργική επέμβαση.
Συναντιόταν συχνά με τον Άγιο Γέροντα Πορφύριο και με το γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη.
Μετά την εις Επίσκοπο χειροτονία μου, 3 Νοεμβρίου 2001, πήγε στον π. Ευμένιο. Έλαβε και πάλι το μήνυμα της αρχιερωσύνης, όπως ανέφερε στο χειροτονητήριο λόγο.
Ο αδελφός (επίσκοπος) Βαρνάβας αφειδώλευτα, όπως μας έχει συνηθίσει,
μερίμνησε για τον ευπρεπισμό του αδελφού Γερασίμου.
Εκάρη μεγαλόσχημος την παραμονή της εκλογής του στο Αγιοπαυλήτικο μετόχι στους Θρακομακεδόνες από τον Ηγούμενο Παρθένιο, το μοναχό Γεράσιμο, παρόντων του π. Βασιλείου, του Αποστόλου και του Ηλία. >>

Θρήνος στην Κεφαλονιά για τον πρόωρο χαμό του Μητροπολίτη Γεράσιμου
<<ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ>>
«Φορούσε πάντα παλιά ράσα και τρυπημένα παπούτσια. Δεν τον ένοιαζαν οι τιμές, παρά μόνο το καθήκον του. Ήταν ένας άγιος άνθρωπος», λένε στο protothema.gr ντόπιοι.
Όλοι τον αγαπούσαν εντός κι εκτός Κεφαλονιάς. Στο νησί δεν υπάρχει σπίτι που να μην είχε πάει και να μην είχε βοηθήσει. Μεγάλο κακό αυτό που μας βρήκε», σημειώνουν άνθρωποι, που όταν είχαν χρειαστεί βοήθεια, εκείνος είχε τρέξει πρώτος, για να βρεθεί κοντά τους.


Τη σορό του συνόδευε ο αδελφός του μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, Αθανάσιος Φωκας, που είναι διαπρεπής μαθηματικός και πανεπιστημιακός. Ο καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς που κατέχει από το 2002 την έδρα μη γραμμικής μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge, κατέφθασε εκτάκτως τη Δευτέρα στη χώρα μας, ενώ είναι συντετριμμένος για την απώλεια του αδελφού του.

TEΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ: Μητρ. Φθιώτιδος Νικόλαος:
«Έφυγε ως Άγγελος, με τον μανδύα της Αρχιερωσύνης ακηλίδωτο»

Σε όλη του τη ζωή ο μακαριστός αδελφός Γεράσιμος υπήρξε αναζητητής της αγιότητος. Ανεκάλυπτε τους εναρέτους ανθρώπους στα Μοναστήρια, στις Ενορίες, μέσα στον κόσμο, όπως ακριβώς υπογράμμισε στον χειροτονητήριο λόγο του και εδιδάσκετο από την υπομονή τους, της αγάπη τους, την καθαρότητα της ζωής τους. Πολύ ώρα αφιερώσαμε σ΄ αυτές τις άγιες μορφές, που σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια τη ζωή μας και έγραψαν ιστορία. Τον είδα να δακρύζει όταν ανεφέρετο σε διάφορα περιστατικά με τον άγιο Παΐσιο, τον Γέροντα Ιάκωβο και άλλους αφανείς συγχρόνους αγίους της κοινωνίας της Κεφαλονιάς και άλλων μερών. Δύο από τα πολλά χαρίσματά του έβγαιναν στην επιφάνεια. Ο πόθος του για την αγιότητα και η πλούσια αγάπη του για τον πάσχοντα άνθρωπο.

To Αργοστόλι «αποχαιρέτησε» για πάντα τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας π. Γεράσιμο.


Θεία Λειτουργία και Αγρυπνία


Το ''ύστατο χαίρε'' στον Μητροπολίτη, από τη ROMFEA
Επίσκοπος Μεθώνης: Ευτυχής όποιος είχε την ευκαιρία να αντλήσει από την πείρα του και να περιβληθεί την αγάπη του. Διότι, πέραν του έργου του, ο δίκαιος οικοδομεί πρωτίστως δια του βίου του, όσο βραχύτερον κι αν τον καταστήσει ο θάνατος. Ο Θεός του χάρισε, κατά τους λόγους του ιδίου μακαριστού Γερασίμου «πολλές μητέρες, πολλούς πατέρες, πολλά αδέλφια και πολλά παιδιά». Ασκητικός και φιλομόναχος, άνθρωπος με βαθειά και ανυπόκριτη ευσέβεια.

Ο αδελφός του Αθ. Φωκάς: «Η εγκαθίδρυση του Γερασίμου ως Μητροπολίτη Κεφαλληνίας ήταν απαραίτητη για να καταστεί σαφές στους Ορθόδοξους Χριστιανούς ότι η καταξίωση δεν υπάρχει μόνο στους ουρανούς, αλλά και επί της γης» είπε ο κ. Φωκάς και προσέθεσε πως «μία μόνο λέξη εκφράζει την πεμπτουσία της Ορθοδοξίας και αυτή η λέξη είναι αγάπη.
Όλη η ζωή του Γεράσιμου ήταν μία μετουσίωση αυτής της έννοιας», ενώ μιλώντας για τη ζωή του μακαριστού επεσήμανε: «Για μένα ο Γεράσιμος ήταν Άγιος» και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «αδελφέ μου υπάρχει η άποψη ότι ουδείς αναντικατάστατος, όμως δεν ισχύει αυτό για σένα, γι’ αυτό το λόγο συμπάσχω με τους Κεφαλλήνες, τους αδελφούς σου, όπως ο ίδιος έλεγες. Αισθάνομαι τόσο τυχερός που σε έχω αδελφό. Συγχώρησέ με αν δεν στο έδειξα όσο έπρεπε, αν και είμαι σίγουρος ότι ένιωσες την υπερηφάνεια που ένιωθα και νιώθω για σένα».


Το ''ύστατο χαίρε'' στον Μητροπολίτη, από τo AMEN

Ο καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς κατέχει από το 2002 την έδρα μη γραμμικής μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge, έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, είναι επίτιμος διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια και θεωρείται ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός μετά τον Καραθεοδωρή.
Συντάραξε με τα λόγια του ΚΑΙ τη δημόσια εξομολόγησή του, για τον μακαριστό αδελφό του. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ e-kefalonia.gr ΟΛΟΚΛΗΡΗ..

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔIΚΤYΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΘΕΟ (ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΝΕΙ)
ΔΕΝ έχω δα τα καλύτερα λόγια για το "παπαδαριό"
(κι έχω γνωρίσει "παπάδες" και παπάδες...)
Είμαι συνειδητά άθεος… αναρχοκομμουνιστής βρε παιδί μου,
αλλά έχω μάθει να σέβομαι τους ΓΝΗΣΙΟΥΣ Ανθρώπους.
Ξέρω ότι στον κλήρο, όπως και στους χριστιανούς βρίσκεις τους άπειρους θεομπαίχτες - βρίσκεις όμως και κάποια ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ, ουσιαστικά Αφιερωμένους, με καρδιά Μεγάλη και ταπεινή... Οσιακές ζωές και Πρόσωπα, όπως είναι και ο θεολογικός όρος... ΣΥΝ, ορισμένοι, Εξαιρετικά Μυαλά. Διαφωνούμε στα Τόσα, μα ο Σεβασμός - Σεβασμός!
Το Δεσπότη της Κεφαλονιάς δεν τον ήξερα... καν ακουστά δεν τον είχα... Ωστόσο, όλες αυτές οι Μαρτυρίες... αμ όλες;;; ΔΕΝ γίνεται να ψεύδονται!... Άνθρωπος που έχει κατακτήσει τέτοια Αγάπη Προφανώς Μοίρασε πολλαπλάσια...
...Ξέρεις, πριν κάποιο καιρό, στο σταθμό ηλεκτρικού του Φαλήρου, βραδάκι ήταν, πρόσεξα έναν, μάλλον ψηλό Αρχιμανδρίτη... κουρασμένος έδειχνε, κράταγε μια σακούλα σουπερμάρκετ με κάτι ελάχιστα και την τσάντα, μεγαλύτερη, "δερμάτινη" φθαρμένη... μάλλον με τα ιερατικά του...
Απλό πρόσωπο, γλυκειά ματιά... Πρόσεξα επίσης τα χαλασμένα παπούτσια του και πως το ράσσο του, ήταν σκισίματα, μπαλώματα, τρύπες... ΔΕΝ του Μίλησα...
Είχα όμως την απόλυτη σιγουριά, πως αν και "καλοβαλμένος" εμφανισιακά εγώ, με έστω λίγα χρήματα στην τσέπη και σίγουρο φαΐ και σπίτι, τού' λεγα "παππούλη… πεινάω… έχεις τίποτα;"... Θα μού' δινε την φτωχή σακκούλα του σουπερμάρκετ!...
Πιο σίγουρος επίσης, πως εάν τού' λεγα "παππούλη έχω συνειδησιακό θέμα με...", θα τα παράταγε όλα να με συζητήσει...
Ότι εάν ξαφνικά Εκείνη τη στιγμή αποφάσιζα να γίνω χριστιανός και του ζήταγα να μ' εξομολογήσει, αμέσως θά 'βγαζε το πετραχήλι, εκεί σε μια γωνιά στο σταθμό και θα τό' κανε με Χαρά!..
Από τις Φωτογραφίες του παππούλη της Κεφαλλονιάς , εικάζω ότι Μάλλον ΑΥΤΟΣ ήταν... Και εάν όχι , πάλι καλά ότι Υπάρχει Και άλλος Ιερωμένος σαν τον π. Γεράσιμο…
Και άλλοι Υπάρχουν, το Ξέρω!.. Λίγοι όμως...
Διότι Τόσοι "υπόλοιποι" είν' Ολίγιστοι!...
Στο Καλό παππούλη... Εάν, εν τέλει, υπάρχει θεός... ο θεός σου, ας σε ξεκουράσει, όπως και Τόσους Οσίους με το δικό σου βίο!
...ένας Αθεος...

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ''ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ'' ΥΠΕΥΘ.ΓΡ.ΤΥΠΟΥ Ι.Μ.ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΕΠΩΝΥΜΗ ΦΩΝΗ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ... ΕΠΙΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ