ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΑΣΧΑ
ΤΟΥ ΘΩΜΑ
ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ
ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ
ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ
ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

Η ΚΑΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΩΜΑ

(ΟΜΙΛΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ)


Τελείωση της εβδόμης μέρας είναι η όγδοη μέρα, η Κυριακή κατά την οποία έγινε η ανάσταση του Κυρίου. Δεν είναι μόνο όγδοη μέρα, αλλά και η πρώτη των έπειτα από αυτή, γι' αυτό και ο Μωυσής την ονόμασε όχι ''πρώτη'', αλλά ''μια'' ως ανώτερη από τις άλλες και ως προοίμιο της μιας και ανέσπερης μέρας του μέλλοντος αιώνος.
Γι' αυτό και ο Κύριος εμφανίσθηκε την Κυριακή, τη μέρα της αναστάσεώς του, στους μαθητές του, ενώ απουσίαζε ο Απόστολος Θωμάς.
Και πάλι στην όγδοη μέρα, δηλαδή τη Κυριακή, στο ίδιο σπίτι με κλειστές τις πόρτες εμφανίζεται στο διστακτικό Απ. Θωμά για να τον οδηγήσει στη πίστη.
Από τότε διαρκώς η Εκκλησία του Χριστού επιτελεί τις συνάξεις, κυρίως τις Κυριακές. Και γι' αυτό δεν πρέπει κανείς να απουσιάζει από τις ιερές και θεοπαράδοτες συνάξεις (χωρίς σοβαρό λόγο) και έτσι εγκαταλειφθεί δίκαια από το Θεό και ίσως πάθει κάτι παρόμοιο με τον Απόστολο Θωμά, που δεν ήλθε στην ώρα του.
Ο Απόστολος Θωμάς όταν ήταν απών από τη σύναξη, έγινε άπιστος, όταν δε επανήλθε με τους πιστεύοντας, τότε δεν αστόχησε στη πίστη του. Επομένως να επισκεπτόμαστε συχνά την Εκκλησία τις Κυριακές σχολάζοντας από τα επίγεια έργα μας, χωρίς απουσίες για να λαβαίνουμε την ειρήνη και τη χάρη και να αυξάνουμε τη πίστη μας.
Μάλιστα πολλοί πατέρες λέγουν ότι Κυριακή πρωϊ, στην ώρα του εξάψαλμου θα γίνει η Δευτέρα παρουσία του Κυρίου, στη τελική Κρίση. (Χωρίς βέβαια να γνωρίζει κανένας το χρόνο..)

...Ω καλή απιστία του Θωμά! των πιστών τις καρδιές έφερε σε επίγνωση και με φόβο φώναξε. Ο Κύριός μου και ο Θεός μου, δόξα σε Σένα.
(Υμνολογία εσπερινού)